Az alábbi oldalon olvasható tagjaink rövid bemutatkozása. Sokan rendelkeznek weboldallal vagy egyéb elérhetőséggel. Nézd meg a munkáikat és bátran vedd fel Velük a kapcsolatot, ha megtetszett az alkotásuk. 

Fontos tudni, hogy Náluk nem egy futószalagról lejött dolgot fogsz látni, hanem számos egyedi kézműves alkotást. Amennyiben van egy elképzelésed, szeretnél valami igazán egyedit, akkor jó helyen jársz. Beszélj velük, biztos vagyok benne, hogy lehetőségeikhez mérten megvalósítják!

Kránitzné Varga Ildikó

Üvegfestészettel foglalkozom, főállásban matematikát és fizikát tanítok. Reál beállítottságom ellenére mindig fontos volt számomra a kreatív foglalkozás, akár a gyerekekkel, akár a magánéletben. Az üvegfestészetre körülbelül 7 éve kattantam rá, melynek alapjait Budapesten sajátítottam el. Festményeket és használati tárgyakat is festek. Ez a technika teljesen feltölt és elvarázsol. Szeretek a színekkel és formákkal játszani, ezáltal kifejezni érzéseim és gondolataim. Vonzódom a mandalák és absztraktok festéséhez, de az állatok és emberi alakok is közel állnak hozzám. Több egyéni és csoportos kiállításon vettem és veszek részt. A MANK által felkért szakmai zsűri több munkámat egyedi jellegű színvonalas kézműves terméknek minősítette.

Vass Zsuzsanna

    Vass Zsuzsanna vagyok. Kisebb lakberendezési tárgyakat készítek fából. Arra törekszem, hogy munkáim ne csak használati szerepüket töltsék be, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak. Adjanak valami pluszt, amire ha ránéz az ember, nem egy használati tárgy jut az eszébe.

     Kiskorom óta kötődöm a természethez és különösképpen a fákhoz. Végigkísérték az életemet, a mai napig ott vannak körülöttem.

Stopek és Mara

Stróbl Ferenc és Stróbl Mária vagyunk, ismerőseink csak úgy hívnak minket: “Stopek és Mara”. Innen ered a Stopek és Mara Kézműves Műhely elnevezés is. Még 2015 év elején találkoztunk a papírfonással, akkoriban még főleg külföldi oldalakról lehetett tájékozódni. Rögtön beleszerettük és azóta is folyamatosan új ötletekkel fejlesztjük a papírfonás művészetét. Öröm látni, ahogy folyamatosan alakul a kezünk alatt egy-egy papírból fonott kosár, képtartó vagy egyéb alkotás. Igyekszünk minden egyes apró fonott munkánkba a szívünket is belecsempészni, mára a papírfonás az önkifejezésünk egyik eszköze is.

Domokos István

"BŐRMÁGUS"

A bőrrel dolgozni számomra szenvedély, varázslat. A bőrdíszművesség és a szíjgyártás nem a hagyomány megőrzését jelenti nekem, hanem a “megélését”, hogy úgy élek és dolgozok a szakmában, ahogy régi mestereink.

Lizagyöngy

Osztrogonácz Erzsébet vagyok, főállásban német nemzetiségi óvodapedagógus.
Gyerek korom óta szerettem a kreatív tevékenységket, ezeknek több területét kipróbáltam, aztán körülbelül 10 éve a gyöngyfűzés lett a végleges szerelem, azóta ebben mélyedtem el.
Sok különféle technikát használok, ezekkel ékszereket és kisebb használati tárgyakat készítek magam és mások örömérre!

Juhász Imola

Évekkel ezelőtt kedvtelésből kezdtem foglalkozni táskák tervezésével és elkészítésével. Eleinte saját részre, később a család, barátok által lett tesztelve. A pozitív visszajelzések arra ösztönöztek, hogy kicsit több is legyen ez, mint egy hobbi, és másoknak is örömöt szerezzek az alkotásaimmal.
2015 tavasza óta Molly’s Collection név alatt készülnek a táskáim, mind kézzel hímzett emblémával ellátva, immáron saját kézműves műhelyemben.
A tervezés és elkészítés folyamata egyaránt örömteli számomra. Szeretem táskává formálni a saját ötleteimet, ugyanakkor kihívást jelent az is, ha egyedi igények szerint kell megterveznem és elkészítenem az adott darabot.
Az anyagfelhasználásom változatos, túlnyomóan pamut vászon, farmer és textilbőr alkotja a táskákat. Szeretek a színekkel, formákkal harmonikusan játszani.

Janotka Mária

Minden érdekel ami festészet,, mindegy hogy kapura, vászonra,farostra, ajtóra, falra,csak festhessek. Minden érdekel,de nagy szerelmem a festés.

Nagyné Drapkó Mónika

A nemezkészítés ősi mesterség. A gyapjú felhasználásával hozok létre formákat melyek szervesen beépíthetőek, használhatóak mai világunkba. Tiszteletem és szeretetem végigkíséri az alkotói folyamatot.

Pachné Szévald Rózsa

Textilműves vagyok.
Az anyagokhoz váló vonzalmam még gyermekkoromhoz vezethető vissza.
2010.-ben részt vettem egy foltvarró tanfolyamon,minnél több alkotást készítettem,annál jobban belemerültem a különböző technikákba.Sok tanfolyamon részt vettem,hogy a munkáim minnél precízebbek esztétikusabbak legyenek.
Alkotásaim szívvel – lélekkel készülnek,szeretettel alázattal művészi fokra emelve.
Rendszeresen részt veszek külföldi és belföldi kiállításokon csoportos és egyéni résztvevőként. Alkotásaim Képviselték Magyarországot ,Németországban,Svájcban,Belgiumban.
Magyarországon belül Budapesten,Baján,Tolna,Paks városában, népszerűsítve a kézművesség és a hagyományok fontosságát.
A kitartó munkának köszönhetem,hogy 2019. -ben elnyertem a Kiss Áron Magyar Játék Társaság díját kiváló babakészítésért.

Uhlár Mária

2000-ben kezdtem festeni B. Mikli Ferenc vezetésével.2005 óta tagja, 2008 és 2016 közt vezetője voltam a Festők és Kézművesek Baráti Körének.Két dolgot tartok fontosnak, hogy a képeimmel közel hozzam a világ szépségeit az emberekhez és, hogy a képességemmel szolgáljam szűkebb és tágabb pátriámat.

Rendes Béláné

1927.január 16-án születtem Baján. Itt is jártam iskolába: 4 elemi, 4 polgári és 5 év tanítóképző után 1946-ban szereztem tanítói diplomát.
1946-ban Bajaszentistvánon kezdtem el tanítani, majd 1959-ben a Bajai Tanítóképző Gyakorló Iskolájában.
Közben levelezőn elvégeztem a szegedi József Attila főiskolán a rajz szakot, kitüntetéssel diplomáztam.
Nyarakként rendszeresen jártam rajztanári továbbképzésekre pld. Budapesten a Városmajorban, Gyulán és Szegeden.
1983-ban a Gyakorló Iskolából mentem nyugdíjba.

Még tanítóképzősként kezdtem rendszeresen látogatni Baján B. Mikli Ferenc rajzszakkörét, eleinte hetente öt alkalommal, később hetente négyszer. A szakkörben mindig volt élő modell, egy portrét egy héten át lehetett rajzolni.
A szakkör keretében került megszervezésre a tokaji alkotótábor, 1946-tól negyven éven át minden nyáron két hétig dolgoztam ott.
1978-tól a mai napig járok a hajósi alkotótáborba, ahol alapító tag vagyok.
Az országban sok helyen vettem részt nyári alkotótáborokban, a teljesség igénye nélkül: Parádfürdő, Nagybaracska, Szólád, Kárász, Eger, Gyula, Badacsony, Jósvafő, Csongrád, stb.
Az utóbbi években többnyire a Bajához közeli táborokat látogatom, Dusnokon, Uszódon és Ordason.
Rengeteg helyen vettem részt csoportos kiállításokon.
Több önálló kiállításom is volt, az utóbbi években Baján, Budapesten, Hajóson és Uszódon.

Kissné Kocsis Zsuzsanna

 Gyermekkorom óta a kézművesség, az alkotás határozza meg az életem. Üvegfestészettel 2003 óta foglalkozom. 2011-től oktatást is vállalok. Ezzel a technikával készítettem freskókat, templom ablak rekonstrukciókat, portrékat, stb.
Viszont egy viszonylag új szenvedély foglalja le mostanában a mindennapjaim. Ez pedig a diorámák, roombox-ok, 3D-s meseképek, lámpásvilágok készítése. Ezekhez sok hulladékot, műanyag kupakot, kartont, és más anyagot használok. Fontos számomra a művészet mellett az újrahasznosítás, a környezettudatosság, a Példamutatás. Hiszen jó lenne megmutatni a Jövőben is a Ma alkotásait…

Marosán Erika

Textillel dolgozom, a textil mint az én kifejező formám; képek, falikárpitok,textiljátékok.Kezdetektől tagja vagyok a „Baráti” körnek. Önálló kiállításaim mindig a „TEXTIL EZER ARCA” címet kapta. Számtalan csoportos kiállításon vettem részt. Volt alkalmam bemutatkozni több városban is a megyénkben. 28 éve élek Baján, 15 éve dolgozom a Bajai EGYMI, Készségfejlesztő Iskolában. Ide egy gondolat:
„Tanító dolga, hogy tanítson, a lelkemen valamit javítson.
A diák dolga, hogy kutasson, ha felnő, jó irányt mutasson.”
Voltam diák! Most jó irányt szeretnék mutatni.

Dr. Zsom Marianna

Festő: Belgyógyász-nephrológus főorvosként öt évvel ezelőtt kanyarodtam vissza korábbi képzőművészeti hobbymhoz, mely azelőtt is egy-egy évre olyannyira foglalkoztatott, hogy 12 éves koromtól festő vezetésével művészeti körbe jártam, az alkotásokból csoportos kiállítás is készült – az első (ahol grafikai munkáim szerepeltek) 1975-ben a komáromi Csokonay Művelődési Házban. Ksőbb, miután az olajfestészettel megismerkedtem, egyre nagyobb szerepet tölt be az életemben, a hobbyn túlnőtte magát: elköteleződéssé.
Kurzusokra, festőklubbokba, alkotótáborokba járok, rendszeresen festek, de könyvillusztrációt is készítettem már. Gyarapítom művészettörténeti ismereteimet, rendszeres látogatója vagyok a kiállításoknak. Mestereim: Király Nikoletta, Cene gál István, Zsóka László, Atlasz Gábor, Gasztonyi Kálmán.
Tagság: Bajai Festők és Kézművesek Egyesülete, Belvárosi Művész Klub Budapest, MANK
Egyéni kiállítás: „Stílusgyakorlatok” Bácskai Kultúrpalota, Baja
Csoportos Kiállítások: „ Ez vagyok én” Bajai Festők és Képzőművészek Baráti Egyesülete Bácskai Kultúrpalota Baja 2019, „Irodalom a vásznon” Ganévia Galéria Rimaszombat 2019, „Alkotás öröme” Turisztikai Központ Baja 2019, Belvárosi Művész Klub Őszi-téli Kiállítása Budapest 2019, XXII Ceredi Művészeti Alkotótábor Művészeinek Kiállítása Eger Gárdonyi Géza Színház 2019
Díj: The Talent c. országos pályázaton az „Ipari Táj” c. képem III díjat kapott, több budapesti kiállításon szerepelt.

Kovács Márta

1953-ban születtem. Jelenleg nyugdíjas Műtősasszisztens.
A képzőművészet iránt gyermekkorom óta vonzódást éreztem, Gyakran rajzoltam festettem,de az aktív alkotómunkát csak 2005-ben kezdtem el. Festek portrét, életképet, csendéletet,de fő motiváló erőt a portréfestés jelenti. Festészet titkaiból főleg autodidaktaként próbáltam meg elsajátítani minél többet,
végeztem online tanfolyamokat és alkotótársaimtól. 2008 óta tagja vagyok a Festők és Kézművesek Baráti Körének. Minden csoportos kiállításon részt vettem. 2019-ben beleszerettem a Paverpol technikába és most ezt a tevékenységet tanulom és gyakorlom.

Horváth Tiborné Hegedűs Zsuzsanna

Horváth Tiborné Hegedűs Zsuzsanna vagyok paverpol alkotó és oktató.
Két évvel ezelőtt találkoztam először paverpol alkotásokkal egy kiállításon amiből szerelem lett első látásra. Kedvet kaptam hozzá,hogy megtanuljam a technikát és tovább képezzem magam az oktatói címig. Minden szabadidőmet az alkotásra fordítom és hatalmas örömmel tölt el amikor elkészül egy egy alkotás. A paverpol technika kiválóan alkalmas kikapcsolódásra,elcsendesedésre és lelki feltöltődésre. Mindemellett környezettudatos, újrahasznosító technika. A felhasznált alapanyagok pedig méreganyag mentesek.
Sok minden készíthető ezzel a technikával pl.:képek,szobrok stb. Csak a fantáziánkon múlik, hogy mit készítünk, alkotunk.

Eleki Istvánné Kalocsa Erzsébet

 Biológiai rajz szakos tanár. Értékes emberekkel találkoztam – tanulhattam tőlük! Lehetősegem volt a tűzzománc technikát is tanulni. 17 évig tanítottam a Gyakorló Álltalanos Iskolában… 18- évig Bajai Iii. Béla Gimnáziumban. A dolgos évek után “vagyaimat! az anyag üzenetét keresem”. Próbálóm megformálni, szeretném ha ez az “űzenet” célba érne….

Kocsisné Sinyi Anita

Textil figurákat, dísztárgyakat, táskákat… stb. készítek. Mindig is szerettem kreatívkodni, rajzolni. Egy ideje kezdtem a varrássnak ezzel az ágával foglalkozni, ami gyorsan a hobbimá is vált. Azóta szinte le sem tudok állni. Folyamatosan varrom, készítem a figuráimat. Azt hiszem megtaláltam azt a tevékenységet ami a legközelebb áll hozzám. Itt mindent megtudok mutatni ami belül bennem lakozik A gyermeki énem, a mesevilágot és azt hiszem ezt hitelesen át is adom a külvilágnak, amit már nem egy kisgyerek szemében láttam, amikor kezébe fogta figuráimat.

Keresztényi Attiláné - Joli

Civil foglalkozásom röntgenasszisztens. Gyerekkorom óta szerettem mindenféle kézimunkázást, kreatívkodást. 2017-ben az újrahasznosítás témakör tanulmányozása közben találkoztam rá az alumínium kávékapszulákkal. Akkor azt éreztem, hogy megtaláltam a nekem való hobbit. Ezekből ékszereket készítettem, majd a környezetem elismerő biztatására a munkáim száma egyre nőtt és az ékszereken felül ajándék, használati tárgyak és képek is kerületek ki a kezem alól. Az idő haladtával más, fém csomagoló anyagokban is megláttam a felhasználási lehetőséget. 2019-ben lettem tagja az egyesületnek, amiért rendkívül hálás vagyok, hiszen a közösség aktivitása, egymást erősítő és biztató légköre belőlem is még többet hoz ki azóta.

Laki László

1963-ban születtem. Gyerekkorom óta rajzolok, festegetek. Szobafestőként sok képet festettem a falakra is. Kedvenceim a tájképek, csendéletek. Elvégeztem egy jobb agyféltekés tanfolyamot, azóta portrét is rajzolok. Több kiállításom volt már többek között pesten is. Szeretem a festést, megnyugtat és ilyenkor megszűnik a világ körülöttem. Öt éve vagyok tagja a csoportnak.

Tóta Anna

Tóta Anna vagyok, nyugdijas orosz-rajz szakos tanár. Len és kender disztárgyakat, faliképeket,ékszereket, teritőket, diszdobozokat, ruha-kiegészitőket… készitek. Alkotásaimmal 2OO5 óta veszek részt: Budapest, Kecskemét, Szeged, Keszthely, Pécs, Baja, legutóbbi: Róma Vatikán, ahol horgolt Betlehemi Jászol alkotásom szerepelt. Sok helyen tartottam bemutatókat, foglalkozásokat: óvodákban, iskolákban,muzeumokban…. Megjelentek tárgyaim, horgolt, kötött őltözékeim több kézimunka lapban. A kenderezés ismert és népszerü kézmüves technikát foglal magába, alapanyag a kóc, zsineg, kötél, szövet…. Használhatók: makramé készitéséhez, fonáshoz, szövéshez…képalkotáshoz.A kenderrel való alkotás csodálatos játék felnőttnek, gyermeknek egyaránt.

Marjánovityné Sánta Klára

42 év kórházi,mikrobiologiai munka után kezdtem tanulmányozni a tusfestészetet. Jellemzöje,hogy tussal ill.vizfestékkel kell festeni rizspapirra. A kihívás ebben az,hogy az ecsetvonás egyszeri és nem javitható. Mindig is elbűvölt a keleti kultúra és festészet. Eleddig saját gyönyörüsgemre kísérleteztem. Nagyon örülök,hogy bekerülhettem ebbe a lelkes és kreativ csoprtba.

Juhász Gyula

1977-ban találkoztam először agyag alapanyagú érmekkel, plakettekkel. Az általam kifejlesztett módszer egy kompozit megoldás, ami mind a kezdeti pénzverés, mind a klasszikus fémöntéses éremkészítés technikai megoldásaiból merít. A felületkezelés során a megmunkálás legapróbb részletei is láthatóvá válnak. Mindezek ellenére, az így készült tárgyak nem vetekedhetnek egy színesfémből készült éremmel. Valójában egy érem-modellnek tekinthetők. Ez a technikai megoldás minden esetre hasznos lehet azoknak a téma iránt érdeklődő fiatal kézműveseknek is, akik a fantáziájuk szerint elképzelt alkotásaik létrehozása során, nagyobb költségek nélkül gyakorolni kívánják a formázás és megmunkálás mozzanatait.

Maász Mátyás

Maász Mátyás Fafaragó vagyok. Mikor végkép szakitottam a munka világával új és maradandó elfoglaltság után néztem ,ez a fafaragás lett, mivel már rég meg van bennem a fa iránti szeretet. Az egyesület szervezésében egy őnálló és három közös kiállitáson mutathattam be alkotásaimat. Budapesten a Duna Palotában megtarott ,Magyar Kézművesség-2019 valamint II.Rákoczi Ferenc és Kora-Kézműves szemmel című kiállításon két alkotásom szerepelt.

Robárné Mészáros Katalin

Robárné Mészáros Katalin vagyok, festő és nyugdíjas. Gyerekkoromban nagyon szerettem rajzolni,a festést barátnőm Nincsevity Anna festőművész biztatására kezdem el 1990es években! Elsőbb pasztellel, majd kb 20 évvel ezelőtt olajjal festek,ami a mai napig is a kedvencem! Több önálló kiállításom volt már. Például :
Vác, Mohács, Pécs, Bóly, Baja,Dávod, stb….
A Bajai Festők és Kézművesek “Baráti” Egyesületében pár éve vagyok,ahol minden Csoportos Kiállításon részt vettem, és volt egy Önálló kiállításom is Baján, amit a Bajai Festők és Kézművesek “Baráti” Egyesülete szervezett!

Nesovanovic Krisztina

“Az otthon legyen a béke, nyugalom szigete” Nesovanovic Krisztina vagyok. 2016 óta készítek lakberendezési dísztárgyakat. Mindig szerettem a művészetet, festészetet, de sajnos nem igazán volt lehetőségem kitanulni. Aztán felfedeztem ezt a fajta művészetet, és belevágtam. Az embernek az otthona a menedéke a zord világ elől, ezért szebbé, és nyugalmasabbá kell tenni. A tárgyaim alkotásának ez a célja. Transzfer technikával, vintage, és rusztikus stílusban készítem el. Nézd meg a termékeimet az oldalamon.